به گزارش خزرآنلاین، اقتصاد کشور در تمام سالهای بعد از انقلاب اسلامی همواره تحت فشار و سیاستهای تحریمی قدرتهای بزرگ بویژه ایالات متحده آمریکا بوده است.
هر چه از انقلاب گذشت و روزهای پر فراز و نشیب پشت سر گذاشته شد، بخشهای مختلف کشور در حوزههای اقتصادی تجارب و اندوختههای انطباق با این شرایط را هم تجربه کردند و هم آن را پروراندند تا کشور مغلوب سیاستهای ظالمانه تحریمی نشود و دست و بال بسته، تحت تاثیر القائات مبتنی بر ناتوانی داخلی برای توسعه قرار نگیرد و همزمان، با اتکای به ظرفیتهای خدادادی کشور و توان و جسارت نیروی انسانیاش، از قافله رشد و توسعه منطقه عقب نیفتد.
ایجاد مناطق آزاد تجاری در گوشه و کنار کشور یکی از الگوهای توسعهای بود که از حدود سه دهه قبل در دستور کار سیاستگذاران و برنامهریزان توسعهای و اقتصادی کشور قرار گرفت و به سرعت تبدیل به یکی از مهمترین و موثرترین ارکان برنامه های توسعه ای کشور بویژه در حوزه توسعه روابط خارجی اقتصادی با کشورهای همسایه شد.
الگویی نوین و مبتنی بر برنامهریزی برای شرایط ویژه کشور با هدف جذب سرمایهگذاریهای خارجی و هم جلب ظرفیتهای داخلی با هدف نگاه به بازارهای منطقهای و بینالمللی.
یکی از این مناطق آزاد تجاری، منطقه آزاد تجاری و صنعتی انزلی است که گام نخست آن در سال ۱۳۷۵ و براساس مصوبه هیات دولت برداشته شد و طی چندین مرحله ضمن توسعه فعالیتها و دامنه جغرافیایی آن در سالهای مختلف، در حال حاضر به نقطهای از رشد و شکوفایی رسیده است که میتوان آن را یکی از ستونهای اتکای اقتصاد خارجی کشور در تعامل با حوزه بسیار پر اهمیت اورآسیا و کشورهای استقلال یافته بعد از فروپاشی شوروی دانست.
منطقه آزادی تجاری و صنعتی انزلی که امروز شکوهمند و با عزت خود را به یکی از مهمترین مراکز صنعتی و تجاری کشور تبدیل کرده است، مدیون زحمات و تلاشهای مدیران گمنام و کم ادعایی است که مسئولانه، عهد خود با کشور برای از پا ننشستن را به خوبی عملی کردهاند. این منطقه بویژه، در یک سال گذشته دوره جدیدی از فعالیتهای خود را در حوزه مدیریتی تجربه کرده است که افق رشد آن را بسیار درخشان کرده است.
دوره.ای که مختصات و ویژگیهای منحصربفردی را برای این این منطقه مهم و راهبردی در تعاملات منطقهای کشور به ارمفان آورده است که نشان میدهد در صورتی که مدیرانی به امور حساس کشور گمارده شوند که با پاکدستی و صداقت و مردم – محوری و تخصصگرایی مسئولیتهای محوله را به پیش ببرند، قطعا میتوانند بار سنگینی از دوش کشور و مردم که سالهاست تحت فشارهای ظالمانه تحریمی قرار دارند، بردارند.
با نگاهی به آنچه در سالهای گذشته در ارتباط با نحوه مدیریت کشور از سوی مقامات عالی رتبه کشور مطرح شده است، میتوان چند مشخصه را برشمرد که به نظر میرسد منطقه آزاد تجاری و صنعتی انزلی بر مبنای توجه و نگاه ویژه به این اصول، که حکم چراغ راهنمای هدایت کشور به سمت تثبیت استقلال و عدم وابستگی به مطلق به خارج از کشور و همچنین بالفعل کردن توانمندیهای بالقوه کشور را دارد، در مسیر درستی در حال حرکت است که در صورت تداوم آن، چشم انداز روشنی از گسترش تعاملات تجاری و اقتصادی و صنعتی برای بخش شمالی کشور با مناطق همجوار و پیرامونی خود در آن سوی مرزها، را رقم بزند.
«اقتصاد مقاومتی»، «اولویت همسایگان در تعاملات خارجی اقتصادی»، «پاکدستی» و «مدیریت دلسوزانه مبتنی بر شناخت، دانش و خستگی ناپذیری» در راه توسعه کشور و رفع موانع ایجاد شده توسط برخی از قدرت های بزرگ در مسیر رشد و بالندگی کشور، از جمله این مختصات و اصول راهنماست که در تمامی اسناد بالادستی مدیریتی کشور آمده و اداره امور کلان کشور بر آن مبنا پایه گذاری شده است.
آنچه امروز در منطقه تجاری و صنعتی انزلی مشاهده میشود و بویژه در یک سال گذشته و با ورود «دکتر روزبهان» به این منطقه میتوان دید پافشاری بر مسیری است که تمام این اصول در آن لحاظ شده است.
رشد شاخصهای سرمایهگذاری و رکورد جذب سرمایهگذاری در تاریخ منطقه، رونق بندر کاسپین با تامین کالاهای اساسی کشور، فعالسازی کریدورهای بینالمللی با محوریت منطقه آزاد انزلی، توسعه روابط با کشورهای حاشیه خزر، بهرهمندی از ظرفیت اوراسیا در مبادلات تجاری، برگزاری همایش بینالمللی اوراسیا با حضور مقامات ارشد کشوری و خارجی، آغاز اتصال راه آهن سراسری به منطقه آزاد انزلی، سرعت بخشی به پروژه احداث اسکله رو رو، آغاز احداث سومین شهرک صنعتی در منطقه (بعد از یک دهه)، کسب رتبه برتر در شاخص های اقتصاد مقاومتی بین مناطق آزاد کشور تنها گوشهای از آنچیزی است که در یک سال گذشته و با مدیریت جدید منطقه آزاد تجاری و صنعتی انزلی رخ داده است.
این موارد، در کنار فساد ستیزی، سلامت اداری و ایجاد انگیزه و تعهد کاری در میان مدیران
و کارکنان این منطقه، الگویی از یک نوع مدیریتی را نشان میدهد که نیاز این روزهای کشو ر در تمام بخشها و حوزههای مدیریتی کشور است.
نوع مدیریتی که به جای ایراد گرفتن و گلایه از کمبودها و موانع و تحریم ها و مشکلات و یا سوء استفاده و رانت از وضعیت ویژه کشور، با علم و دانش مدیریت برخواسته از تعهد و ایمان به کارایی اقتصاد مقاومتی، از توانمندیها، ظرفیتهای موجود و فرصتهایی که وجود دارد، به بهترین نحو بهره برده و هیچ نقطه بر زمین ماندهای، بر جای نگذارد.
منطقه آزاد تجاری و صنعتی انزلی میتواند با تعامل با دیگر بخش های اقتصادی کشور و بهره.گیری از تجارب و ظرفیتهای سفارتخانههای ایران در کشورهای حوزه اورآسیا، کمک موثری به اجرایی کردن اقتصاد مقاومتی و تامین نیازمندیهای داخلی کشور و در عین حال رونق کسب و کار و سرمایه گذاری در بخش مهمی از کشور یعنی استانها و مناطق شمالی کشور داشته باشد.